Da li je ovaj desert odgovoran za postojanje izraza „bečka škola poslastičarstva“ ne znamo ali jedno je sigurno – Saher torta nosi u sebi dašak nečeg imperijalnog.
Da li zato što je stvorena u carskom Beču ili pak zato što je, priča se, napravljena za čuvenog vojvodu Meterniha, ona je i danas ponos austrijske prestonice. Čokolada, jaja, puter, džem od kajsija, gorka čokolada – zvuči jednostavno. A sve je, samo ne jednostavno.
Tajna možda leži u tome da je Saher rođena sasvim slučajno. Zbog bolesti glavnog poslastičara mladi šegrt bio je primoran da osmisli nešto potpuno sam i impresionira vojvodu. I tako…
Mudri ljudi znaju da se najbolje stvari ne mogu planirati. One dolaze same od sebe, kada za njih dođe vreme.
A gospodin Slučaj? On ne postoji. Saher torta materijalni je dokaz toga.
Copyright 2022 Madame Vanille
Sva prava zadržana